2017. harmadik negyedéves eredmények

2017.11.14

Organikus és inorganikus növekedésnek köszönhető kiváló éves dinamika

Budapest, 2017. november 14. – A WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt., Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán, ma ismertette a 2017. szeptember 30-án zárult három hónap pénzügyi eredményeit.

Főbb üzenetek

• Az árbevétel 2017 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 23%-kal 182 millió euróra nőtt, az organikus bővülésnek, valamint a felvásárlásoknak köszönhetően
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens bevétele a jobb árazási környezet és a lengyelországi Link felvásárlása révén 23%-kal emelkedett
    • A Regionális Szerződéses Logisztika bevétele továbbra is erőteljesen, 30%-kal bővült a tavalyi évhez képest
  • Az előző év azonos időszakával összevetve a csoport rendszeres EBITDA-ja 20%-kal többet, 25 millió eurót tett ki
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben a rendszeres EBITDA 28%-kal nőtt, ebből 12 százalékpont a Link felvásárlásának tudható be, 16 százalékpont pedig a szerves növekedésnek és az üzemanyag-megtakarítás több mint 3%-os javulása miatt javuló hatékonyságnak köszönhető
    • A Regionális Szerződéses Logisztika szegmensben az EBITDA a fő kedvező tendenciák fennmaradása mellett 8%-kal emelkedett
  • A rendszeres EBIT a harmadik negyedévben 30%-kal 10 millió euróra bővült
  • A rendszeres nettó eredmény a tavalyi év azonos időszakához képest 8%-ot növekedve 6,2 millió eurót ért el, míg a harmadik negyedévi EPS 29%-ot emelkedve 0,34 euró lett
  • A nettó tőkeáttételi arány a Link adósságának konszolidálása miatt átmenetileg a rendszeres EBITDA 3,4-szeresére emelkedett, a szabad cash flow pedig 39 millió euró volt
  • A flotta mérete az előző év azonos időszakához képest 17%-kal bővült

Legfontosabb adatok1 (egyéb megjelölés hiányában millió EUR)

1A teljesítménymutatók és a nem IFRS szerinti mérőszámok definíciói a 2017. évi 3. negyedévről szóló pénzügyi beszámolóban olvashatók: http://www.waberers.com/en/investors/result-centre

Vezérigazgatói vélemény

Lajkó Ferenc, a WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta: „Harmadik negyedévi teljesítményünk ismét megmutatta, hogy sikeres növekedési stratégiánk alapján teljesíteni tudjuk a céljainkat. A folyamatos terjeszkedés az organikus és inorganikus tényezők kiegyensúlyozott kombinációján alapult, ezt pénzügyi adataink a bevételtől egészen a nettó eredményig bezárólag igazolják. Az organikus tényezők tekintetében óvatos áremelési stratégiát követve sikeresen megőriztük a nyereségességünket, mivel a korábban közölt rövidtávú piaci kilátásaink beigazolódtak. Emellett a méretgazdaságosságra és az innovációra alapozó hatékonyságunkon tovább javítottunk az olyan kulcsfontosságú mérőszámok tökéletesítése érdekében, mint az üzemanyagfogyasztás.

Mindeközben hosszabb távú lehetőségeinket is igyekszünk feltérképezni. Egy szeptemberben önvezető kamionok konvojával (platooning) éles forgalomban lebonyolított sikeres tesztelést követően egyik kamiongyártó partnerünkkel fontos mérföldkőhöz értünk. Mindig szívesen csatlakozunk partnereink kutatási-fejlesztési tevékenységéhez a lehető legkorábbi szakaszban, hogy az elsők között vehessük át a csúcstechnológiákat, így fokozhassuk a hatékonyságunkat, és megerősíthessük európai piacvezető pozíciónkat.

Tevékenységünk lehetséges fejlesztési irányait tekintve folytatjuk a szomszédos országokban működő potenciális akvizíciós célpontok értékelését is. Regionális logisztikai portfoliónkba jól illeszkedő lehetőségeket keresünk, amelyek lehetővé teszik, hogy multinacionális ügyfeleink kéréseinek megfelelő logisztikai szolgáltatásokat nyújthassunk tágabb működési területükön is. Mindeközben törekszünk vállalkozásunk hatékonyságának növelésére, és a legfrissebb technológiákat igénybe véve próbálunk ügyfeleink számára optimális megoldásokkal, tulajdonosaink számára kedvező eredményekkel előállni.

A sikeres harmadik negyedévet követően továbbra is bízom abban, hogy 2017-ben a Waberer’s egyaránt teljesíteni fogja a vezetőség és a piac várakozásait.”

WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt.

Sajtókapcsolat: Némedi Krisztina, PR és marketing igazgató nemedi.krisztina@waberers.com - 0036-70-390-4997
Balogh Fruzsi, Ogilvy Public Relations fruzsi.balogh@ogilvy.com - 0036-70-372-2777
Befektetői kapcsolatok: Teremi Márton, befektetői kapcsolatok igazgató – investor.relations@waberers.com  - 0036-1-421-6300

Ezen jelentés jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a http://www.waberers.com/hu/befektetoknek címen elérhető weblapunkon is közzétett a 2017. június 15. napján kelt és a Magyar Nemzeti Bank („MNB”) 2017. június 16-i, H-KE-III-426/2017. számú határozatában közzétételre engedélyezett kibocsátási tájékoztatóban megfogalmazottak is bemutatják.