2017 negyedik negyedévében és a teljes 2017. évet tekintve egyaránt a várakozásokon felül teljesített a Waberer’s

2017.03.08

A budapesti központú Waberer’s International Nyrt., Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán, ma ismertette a 2017. december 31-én zárult három hónap pénzügyi eredményeit. A Waberer’s 2017. évi kiemelkedő teljesítménye a vállalat organikus és inorganikus terjeszkedésen alapuló stratégiájának sikerét igazolja. A társaság a jövőben további értéknövelő felvásárlásokon keresztül kívánja a közép-kelet európai régióban betöltött pozícióját megerősíteni. A Waberer’s 2017. évi auditált éves beszámolóját 2018 áprilisában terjeszti a közgyűlés elé.

Fő üzenetek

• Az árbevétel 2017 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 21%-kal 179 millió euróra nőtt
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens bevétele a folyamatos áremelések és a felvásárlások révén 24%-kal emelkedett
    • A Regionális Szerződéses Logisztika bevétele a raktárkapacitás előző évhez képesti növekedésének és az emelkedő áraknak köszönhetően 8%-kal bővült
  • A rendszeres EBITDA a negyedik negyedévben 47%-kal 21 millió euróval nőtt a tavalyi évhez képest
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben a rendszeres EBITDA 49%-kal bővült, ebből 11 százalékpont organikus növekedés volt
    • A Regionális Szerződéses Logisztika szegmens EBITDA-ja 41%-kal emelkedett
  • A rendszeres EBIT jelentősen, 5 millió euróra nőtt a negyedik negyedévben
  • A rendszeres nettó eredmény az adózás és a pénzügyi eredmény egyszeri pozitív hatására 6 millió euróra nőtt, míg a negyedik negyedévi EPS 0,4 euróra emelkedett
  • A nettó tőkeáttételi arány a magasabb eredmény és a jobb működőtőke-gazdálkodás eredményeképpen a rendszeres EBITDA 2,7-szeresére csökkent
  • A flotta mérete az előző év azonos időszakához képest 18%-kal bővült

Legfontosabb adatok1 (egyéb megjelölés hiányában millió EUR)

A nem IFRS szerinti mérőszámok és a fő teljesítménymutatók definíciói a 2017 negyedik negyedéves pénzügyi beszámolóban találhatók itt: http://www.waberers.com/en/investors/result-centre

Vezérigazgatói vélemény

Lajkó Ferenc, a WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta: „A teljes 2017. évet tekintve örömmel jelentem, hogy a pénzügyi teljesítményünk minden tekintetben felülmúlta a várakozásainkat. A bevételek szempontjából a 2017-es év erős teljesítménye az organikus és az inorganikus terjeszkedésen alapuló stratégiánk sikerét igazolja, amit a hatékonyság növelésével és a legmodernebb technológiák átvételével is támogattunk. Emellett 2017 a tőzsdére lépés miatt is izgalmas év volt a Waberer’s életében.

A vállalatcsoport árbevételének és rendszeres EBITDA-jának növekedése egyaránt meghaladta a hosszú távra megállapított 15 százalékos célértéket, ami egyrészt a Link-akvizíció hatásainak, ugyanilyen részben pedig az organikus növekedésnek köszönhető.

A negyedik negyedévben a kiváló organikus teljesítmény és a Link sikeres integrációja különösen erőteljes növekedést hozott a tavalyi évhez képest: az árbevétel több mint 20 százalékkal nőtt, míg a rendszeres EBITDA növekedése megközelítette a 47%-ot, az eredménysor pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt. Egyedi monitoring és képzési eljárásainknak köszönhetően az üzemanyagfogyasztás [2017 negyedik negyedévében] több mint 4 százalékkal csökkent, ráadásul a Waberer’s járművekben működő motorok további optimalizációja a legtöbb jelentős költségtételnél ugyancsak megtakarítást eredményezett. Eközben a teljes működést érintő integrációval párhuzamosan folyamatosan javul a 2017 közepén, az ágazat európai konszolidációjának jegyében felvásárolt lengyel leányvállalatunk, a Link teljesítménye.

A jövő tekintve organikus és inorganikus fronton egyaránt nagyobb sebességre kapcsolunk. Az organikus növekedés, azaz működésünk hatékonyságának további fokozása érdekében nagyobb mértékben támaszkodunk majd az olyan műszaki megoldásokra, mint a digitalizáció és a hatékonyabb adatfeldolgozás. Mindezek mellett fontos célunk, hogy diverzifikált ügyfélbázisunkat tovább bővítsük, főként a gépjárműipari és e-kereskedelmi szektorban. A regionális szegmensben újabb értéknövelő felvásárlások révén továbbra is pozíciónk konszolidációjára összpontosítunk.

Várakozásaink szerint a Waberer’s növekedési stratégiájának megfelelően 2018-ban is legalább a 2017. évi növekedéshez hasonló mértékben teljesít majd.

Médiakapcsolat:
Némedi Krisztina, PR és Marketing igazgató
0036-70-390-4997

Molnár-Tancsik Tímea, Ogilvy Public Relations
timea.molnar-tancsik@ogilvy.com
0036-70-930-8294

Befektetői kapcsolatok:
Teremi Márton, befektetői kapcsolati igazgató
investor.relations@waberers.com
0036-1-421-6300

Ezen jelentés jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk. A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a http://www.waberers.com/hu/befektetoknek címen elérhető weblapunkon is közzétett a 2017. június 15. napján kelt és a Magyar Nemzeti Bank („MNB”) 2017. június 16-i, H-KE-III-426/2017. számú határozatában közzétételre engedélyezett kibocsátási tájékoztatóban megfogalmazottak is bemutatják.