2018. Második negyedéves és féléves pénzügyi jelentés

2018.08.08

Kétszámjegyű bevételnövekedés ideiglenes margin nyomás mellett

A WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt., Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán, ma ismertette a 2018. június 30-án zárult három hónap pénzügyi eredményeit.

Fő üzenetek, 2018 második negyedév

• Az árbevétel 2018 második negyedévében 17%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ez 185 millió euro összeget jelent, ami megfelel a hosszútávú növekedési célkitűzéseknek
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens növelte részesedését az európai komplettrakomány-piacon, mivel bevétele 19%-kal nőtt, a 7%-os árnövekedés és a 12%-os volumen- és akvizíciós hatás nyomán
    • A Regionális Szerződéses Logisztika szegmens bevétele a bővülő raktárkapacitásnak és az árak növekedésének köszönhetően 9%-kal emelkedett, előmozdítva piaci részesedésének további növelését és céljainak elérését
  • A rendszeres EBITDA 14%-kal 19 millió euróra csökkent
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens rendszeres EBITDA-ja az alacsonyabb margint eredményező, költségekre nehezedő nyomás és a járműkihasználtság ideiglenes csökkenése nyomán 14%-kal alacsonyabban alakult
    • 2018 második negyedévében a Regionális Szerződéses Logisztika szegmens EBITDA-ja 18%-kal csökkent, főleg a tavalyi igencsak erőteljes második negyedév miatt, a féléves bázisú változás -2%
    • Míg a munkaerőpiaci helyzet béroldalon kihívásokat támasztott, a társaság munkaerő-gazdálkodása sikeres volt
  • A rendszeres EBIT 3,1 millió euróra csökkent, a rendszeres nettó eredmény pedig -0,1 millió euróra esett vissza
  • A nettó tőkeáttételi arány a járműbeszerzés szezonális emelkedése miatt a rendszeres EBITDA 3,4-szeresére nőtt

1 A nem IFRS szerinti mérőszámok és a fő teljesítménymutatók definíciói a 2018. második negyedéves pénzügyi beszámolóban találhatók a Társaság honlapján a következő címen: http://www.waberers.com/hu/befektetoknek/eredmeny-center

Vezérigazgatói vélemény

Lajkó Ferenc, a WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta: “Az év második negyedévében a bevételek növekedése kétszámjegyű volt, annak köszönhetően, hogy a Waberer’s folyamatosan növelte piaci részesedését. Ugyanakkor a társaság a negyedév során szembeszéllel küzdött, így nyereségessége több nyereségközpontban csökkent. A munkaerőpiaci nyomás és az üzemanyagárak legutóbbi kilengései miatt bevezetett áremelési stratégia hatására a fuvarozási portfólióban olyan elmozdulás történt, ami a nemzetközi komplett rakományos fuvarozásban és a regionális szerződéses logisztikában is alacsonyabb kihasználtságot hozott.

E fejlemények hatására a margin ideiglenesen nyomás alá került. A csoport jelentős munkaerőkapacitással rendelkezik a közép-kelet-európai térségben, amely a versenytársak nagy részét sújtó sofőrhiány tükrében előnyt jelent számunkra. Az üzemanyagköltség tekintetében a kedvezőtlen árhatásokat azok teljes továbbhárításáig az alacsonyabb fogyasztásból és beszerzési nagyságrendből fakadó megtakarításokkal tudjuk enyhíteni.

A fuvarozási díjakkal kapcsolatban a társaságnak az első félév során sikerült magasabb árakat rögzítenie, ennek kedvező hatása az üzletmenet szempontjából hagyományosan főszezonnak minősülő őszre érhet be. A vezetőség számos intézkedést kezdeményezett annak érdekében, hogy az elmúlt hónapokban a fuvarozási mixben bekövetkezett változáshoz jobban tudjon alkalmazkodni a Waberer’s, főleg tervezési tevékenységünk, valamint az értékesítési, tervezési és üzembentartási funkciók közötti belső folyamatok finomhangolása révén. E kezdeményezések a járműállomány kilométerteljesítményét hivatottak javítani. Ugyanakkor jó lehetőséget látunk arra, hogy a kihasználtság és a működési hatékonyság meghaladja majd a korábbi szinteket is.

Ennek megfelelően a menedzsment megerősíti azt a várakozását, miszerint 2018-ban kétszámjegyű bevételnövekedésre és kismértékben csökkenő rendszeres EBITDA-ra számít 2017-hez képest.”

Médiakapcsolat:
Tímea Molnár-Tancsik, Ogilvy Public Relations Hungary
waberers_HU@ogilvy.com
0036-70-930-8294

Némedi Krisztina, PR és Marketing igazgató
0036-70-390-4997

Befektetői kapcsolatok:
Márton Teremi, Investor Relations Director
investor.relations@waberers.com, 0036-1-421-6300

Ezen jelentés jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk.
A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a http://www.waberers.com/hu/befektetoknek címen elérhető weblapunkon is közzétett a 2017. június 15. napján kelt és a Magyar Nemzeti Bank („MNB”) 2017. június 16-i, H-KE-III-426/2017. számú határozatában közzétételre engedélyezett kibocsátási tájékoztatóban megfogalmazottak is