Erőteljes árbevétel növekedés a volument és eredményességet érintő áremelés ellenére

2018. 05. 08.

Budapest, 2018. május 8. – A WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt., Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán, ma ismertette a 2018. március 31-én zárult három hónap pénzügyi eredményeit.

Fő üzenetek

• Az árbevétel az előző év hasonló időszakához képest 15%-kal 179 millió euróra nőtt
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens bevétele a 4%-kal magasabb árszint és az akvizíciós hatás eredményeképp 17%-kal bővült
    • A Regionális Szerződéses Logisztika szegmens bevétele 8%-kal emelkedett, a kibővült raktárkapacitásnak és a magasabb áraknak köszönhetően
  • A rendszeres EBITDA 18 millió eurós összege stabilan tartotta magát
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben a rendszeres EBITDA az áremelési stratégia miatti gyengébb holtszezonbeli volumenek miatt 4%-kal csökkent
    • A Regionális Szerződéses Logisztika rendszeres EBITDA-ja 18%-kal nőtt, mivel a raktározással kapcsolatos, nagyobb marginnal rendelkező tevékenységek jobban bővültek
  • A csoport rendszeres EBIT mutatója a flottabővülés miatt megemelkedett értékcsökkenés eredményeként 3,1 millió euróra csökkent
  • A rendszeres nettó eredmény az egyszeri nyereségek hiányának köszönhetően 0,2 millió euróra esett vissza (2017. 1. negyedév: 1,3 millió EUR egyszeri adómegtakarítás)
  • Az első negyedéves egy részvényre jutó eredmény (EPS) 0,11 EUR veszteséget mutatott
  • A nettó tőkeáttételi arány az akvizíció, valamint a működőtőke ideiglenes bővülése ellenére nagyjából stabil maradt a rendszeres EBITDA 3,0-szorosa mellett

Legfontosabb adatok1 (egyéb megjelölés hiányában millió EUR)

1 A nem IFRS szerinti mérőszámok és a fő teljesítménymutatók definíciói a 2018. első negyedéves pénzügyi beszámolóban találhatók a Társaság honlapján a következő címen: http://www.waberers.com/hu/befektetoknek/eredmeny-center

Vezérigazgatói vélemény

Lajkó Ferenc, a WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta: „2018 első három hónapjában a csoport árbevételi teljesítménye erőteljes volt. Azonban részben tudatos árváltoztatási stratégiánk, részben az év elején tipikusan főszezonon kívüli időszak miatt ideiglenes volumennyomás nehezedett ránk a Nemzetközi Fuvarozási Szegmensben.

Folyamatban lévő kezdeményezéseink segítenek e nyomás enyhítésében. Több más projekt mellett értékesítési kapacitásunk és hatékonyságunk fejlesztése révén igyekszünk futásteljesítményünket növelni a komplett rakományok iránti kereslet lefedésének növelése, valamint az első negyedéves futásteljesítményt hátrányosan befolyásoló útvonalakon zajló tevékenységünk megerősítése érdekében. Így, bár szolgáltatásaink átárazása kihatott az első negyedév eredményességére, az év hátralevő részében várhatóan pozitívan befolyásolja majd a margint.

A Regionális Szerződéses Logisztika szegmensben az üzleti mix első negyedéves, a nagyobb hozzáadott értéket képviselő logisztikai szolgáltatások felé forduló változtatásaival fenntartottuk a nagyobb növekedési ütemet és növeltük az árréseinket.

Fontos hangsúlyozni, hogy a jövőt tekintve több olyan hosszú távú projektünk van folyamatban, amelyek segítségével a vállalatnál további növekedés és hatékonyságjavulás várható. Ezek közé tartozik a piac konszolidálására irányuló törekvéseink folytatása, valamint a rendszereinkben összegyűjtött adatok még hatékonyabb kiaknázása, ami olyan kulcsfontosságú költségtételeknél segítheti elő további megtakarítások elérését, mint az üzemanyagfogyasztás.

A holtszezonban tapasztalt kedvezőtlenebb feltételeket tekintve, amelyek hatással voltak 2018 első negyedévében elért eredményességünkre, a teljes évre vonatkozó kilátásunk ugyan szerény mértékben puhult, azonban a legutóbbi adatok és fejlesztési kezdeményezéseink várt hatása alapján továbbra is bízunk abban, hogy jelentős növekedést érhetünk el.

Médiakapcsolat:
Némedi Krisztina, PR és Marketing igazgató
0036-70-390-4997

Molnár-Tancsik Tímea, Ogilvy Public Relations
timea.molnar-tancsik@ogilvy.com

Befektetői kapcsolatok:
Teremi Márton, befektetői kapcsolati igazgató
investor.relations@waberers.com
0036-1-421-6300

Ezen jelentés jövőre vonatkozó kijelentéseket is tartalmazhat. Azon kijelentések, amelyek nem múltbeli tényekre vonatkoznak (ideértve a véleményünkre és várakozásainkra vonatkozó kijelentéseket), jövőre vonatkozó kijelentések. Ezen kijelentések a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseken alapulnak, tehát nem lenne helyes ezen kijelentésekre túlzott mértékben támaszkodni. A jövőre vonatkozó kijelentések a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget arra, hogy a kijelentések bármelyikét új információk vagy jövőbeli események alapján nyilvánosan frissítsük, módosítsuk. A jövőre vonatkozó kijelentések szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy számos olyan fontos tényező van, amelynek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó kijelentésekben foglaltaktól. Az ilyen tényezőket többek között a http://www.waberers.com/hu/befektetoknek címen elérhető weblapunkon is közzétett a 2017. június 15. napján kelt és a Magyar Nemzeti Bank („MNB”) 2017. június 16-i, H-KE-III-426/2017. számú határozatában közzétételre engedélyezett kibocsátási tájékoztatóban megfogalmazottak is.