Visszafogott marginok a vártnál lassabb piaci árváltozás hatása miatt - 2018. HARMADIK NEGYEDÉVES PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓ

2018.11.09

A Waberer’s International Nyrt., Európa vezető vállalata a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának piacán, ma ismertette a 2018. szeptember 30-án zárult három hónap pénzügyi eredményeit.

Fő üzenetek, 2018 harmadik negyedév

• A bevétel a harmadik negyedévben változatlanul183 millió euró maradt éves összehasonlításban, az év kezdetétől számítva azonban 10%-kal emelkedett éves viszonylatban
    • A Nemzetközi Fuvarozási Szegmens bevétele 3%-kal csökkent, mivel a magasabb árak pozitív hatását ellentételezte a holtszezon kedvezőtlen volumenhatása
    • A Regionális Szerződéses Logisztika szegmens bevétele a magasabb árszintnek, a járműállomány és a raktárkapacitás bővülésének nyomán 11%-kal növekedett
  • 2018 harmadik negyedévében a rendszeres EBITDA 30%-kal 18 millió euróra csökkent.
    • 2018 harmadik negyedévében a Nemzetközi Fuvarozási Szegmens rendszeres EBITDA-ja 34%-kal visszaesett, mivel az üzemanyagárak (éves összehasonlításban 15%-os) folyamatos növekedése és a járműkihasználtság visszaesése továbbra is nyomást gyakorolt a marginokra
    • Az EBITDA 11%-kal csökkent a Regionális Szerződéses Logisztika szektorban, zömmel a magasabb bér- és üzemanyagár-szint kedvezőtlen hatásaként
    • A munkaerőpiaci helyzet továbbra is kihívásokat támaszt, tekintettel arra, hogy az ágazat jelenleg is a járművezetők súlyos hiányával küzd
  • A rendszeres EBIT 0,5 millió euróra csökkent, a rendszeres nettó eredmény -2,7 millió euróra esett vissza, főleg egy egyszeri halasztott adótehernek köszönhetően
  • A működőtőke kezelésének javulása a harmadik negyedévben 5 millió euróval nagyobb készpénzállományt eredményezett
  • A nettó tőkeáttétel az alacsonyabb EBITDA hatására a rendszeres EBITDA 3,8-szorosára bővült
  • A vezetőség
    • úgy véli, hogy a nyereségesség jelenlegi visszaesése az alacsonyabb kihasználtság miatt jelentkezik, elsősorban a közúti fuvarozási piac árváltozásának vártnál lassabb tempója miatt;
    • intézkedéseket vezetett be azért, hogy a működési modelljét hozzáigazítsa a változó piaci környezethez.

1 A nem IFRS szerinti mérőszámok és kulcsfontosságú teljesítménymutatók meghatározása a 2018. április 16. napján közzétett 2017. évi beszámolóban található, amely a Társaság honlapján a
http://www.waberers.com/files/document/document/480/Waberer_AR_2017_ENG_small.pdf címen érhető el.

Vezérigazgatói vélemény

Lajkó Ferenc, a WABERER’S INTERNATIONAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta: „2018 harmadik negyedévében a piaci dinamikák szokatlanul kedvezőtlen hatással voltak pénzügyeinkre. A korábbi negyedévekhez hasonlóan, az előző év hasonló időszakához viszonyítva mindkét kulcsfontosságú szegmensünkben kétszámjegyű növekedés jelentkezett az üzemanyagárakban, és ez a feszes munkaerőpiaci helyzettel együtt nyomást gyakorolt a marginokra. Ebben a környezetben stratégiánk a szűkülő marginok áremeléssel történő kompenzálására irányult, ezt azonban nyáron, a bőséges kapacitás időszakában kedvezőtlen volumenhatás kísérte.

Úgy látjuk, hogy az árufuvarozás piaca még nem árazta be teljes mértékben az elmúlt fél év megnövekedett üzemanyagköltségeit és szűkös járművezetői kapacitásait. Több kezdeményezéssel élünk a kedvezőtlen fejlemények leküzdésére. Csökkentjük az kieső időt a pótkocsi-átakasztás hatékonyságának javításával, a megrendelések és a gépjárművek párosításában pedig jobban optimalizálunk a várakozással és állással elvesztett időre. A szűkös járművezetői kapacitás okozta gondokat új munkaerőpiacok, többek között Szerbia és Ukrajna bevonásával oldjuk meg.

A fenti fejleményekre tekintettel arra számítunk, hogy 2018-ban a csoport rendszeres EBITDA-ja 15-20 százalékkal elmarad a 2017. évitől.

A Társaság további azonnali intézkedésekkel – beleértve költségcsökkentéssel, a hálózatának optimalizálásával, a működési hatékonyságának javításával és az informatikai rendszereinek fejlesztésével – megkezdte a működési modelljének hozzáigazítását a változó piaci környezethez.

A jelentés jövőre vonatkozó állításokat is tartalmazhat. A nem múltbeli tényekre (köztük a véleményünkre és várakozásainkra) vonatkozó állítások a jövőre vonatkozó állítások. Ezek a jelenlegi terveken, becsléseken és előrejelzéseinken alapulnak, tehát nem célszerű túlzott mértékben ezekre támaszkodni. A jövőre vonatkozó állítások a megtételük időpontjában aktuális állapoton alapulnak, és nem vállalunk kötelezettséget ezek bármelyikének nyilvános frissítésére újabb információk vagy jövőbeni események fényében. A jövőre vonatkozó állítások szükségképpen kockázatokkal és bizonytalansággal járnak. Felhívjuk a figyelmet: számos olyan fontos tényező állhat fenn, amelyek hatására a tényleges eredmények lényegesen eltérhetnek a jövőre vonatkozó állításokban szereplőktől. Ilyen tényezőket többek között a http://waberers.com/hu/befektetoknek címen elérhető, weblapunkon is közzétett, 2017. június 15. napján kelt és a Magyar Nemzeti Bank 2017. június 16-i, H-KE-III-426/2017. számú határozatában közzétételre engedélyezett kibocsátási tájékoztató tartalmaz.